Sepsis

Sepsis, enfeksiyona bağlı sistematik bir iltihaptır ve ciddi sepsis ve septik şoka sebep olabilir. Bu ciddi şartlar hastanede uzun yatış sürelerine ve ölümlere maruz bırakır. Sepsisle Mücadele’nin en son kuralları (2012) daha iyi hasta getirileri için çok net stratejiler sunar. Zaman önemli olduğunda doğru bilgilere ihtiyaç duyarsınız. bioMérieux daha iyi hasta bakımı için klinik kararları desteklemek adına size hızlı ve güvenilir sonuçlar getirerek sepsis yönetimi yolunda sizin ortağınızdır.
DAHA FAZLA BİLGİYE İHTİYACINIZ VAR MI?
Sepsis: Her dakikanın önemi var
sepsis erken tedavi edin – hayat kurtarın “Antimikrobiyelleri ve damar içi sıvıları kapsayan basit ve zamanında müdahalelerin hızlı başlangıcı ölüm riskini yarı yarıya azaltabilir. Sepsis şüphesi taşıyan hastalar hemen uygun bir tesise yönlendirilmelidir. Erken sepsis tedavisi uygun maliyetlidir ve hastane sayısını ve yoğun bakım yatak sayısını hastalar için azaltır” |
Sepsis, dünya çapında ölümlerin ana sebebi olarak tanınan karmaşık iltihaplı bir süreçtir. Dünya çapında yılda 20 ila 30 milyon vaka görülür ve sepsis 3-4 saniyede1 bir, bir ölüme yol açar. Vücudun bağışıklık sisteminin şiddetli iltihaba karşı akut yanıtlar vermesiyle oluşur. Şiddetli sepsis organ yetmezliğine sebep olur ve hiper tansiyon varsa vücut septik şoka girebilir ki bu da sıklıkla ölümle sonuçlanır2,10. Sepsisle yaşayanlarda uzun vadede kalıcı organ hasarı ve fiziksel ve zihinsel engellilik3,4 durumu görülür.
Tıbbi gelişmelere rağmen şiddetli sepsis hızla5,6,10 yükselmektedir. Artan vakalarla birlikte maliyetler de artmaktadır: ABD’de, hastane tedavi maliyeti 1997 ila 20085 arasında %11,9 artmıştır; Almanya’da tipik bir vakayı tedavi etme maliyeti son on yılda7 iki katına çıktığı bildirilmiştir.
“Altın saat”
Erken teşhis ve uygun tedavi, sepsis hastasının getirilerini geliştirmek açısından önemli fark yaratır. Aslında yaşama şansı tedavi başlangıcı geciktikçe ani şekilde düşmektedir. Bir hasta teşhisin ilk saatinde antimikrobiyal tedavi görürse, yaşama şansı %80’e yakındır; bu her geciken saat için %7,6 oranında düşer. Buna rağmen, bir hasta uygun olmayan antimikrobiyal tedavi görürse, yaşama şansı9 beş kat daha azdır.
Güncellenmiş kılavuz: etkin cevap için protokoller
Sepsisle Mücadele, Yoğun Bakım Tıbbı Birliği ve Avrupa Yoğun Bakım Tıbbı Birliğinin ortak işbirliği kılavuzunun üçüncü baskısını yayınladı: Sepsisle Mücadele: Şiddetli Sepsis ve Septik Şok Yönetimi Uluslararası Kılavuzu: 201210. Geniş araştırma kurumlarına dayanan bu kılavuz en iyi hasta getirisini sağlamak için önemli tavsiyeler sunar.
Sepsisle Mücadele tavsiyeleri başlangıç resüssitasyon ile başlar ve bakım ve izlemeyle ilgili 10 tavsiyeyle ve pediatri10 için özel değerlendirmelerle devam eder. Mikrobiyoloji laboratuarı sepsis yönetimi yolunun başından sonuna kadar hayati bir rol oynar, özellikle bazı önemli tavsiyeler bulunmaktadır: rutin hasta izlemesi, teşhis ve antimikrobiyal tedavi.
Bazı önemli Sepsisle Mücadele Tavsiyeleri (özet hali)*
*mevcuttur: http://www.sccm.org/Documents/SSC-Guidelines.pdf |
Klinisyenler yolun her adımında klinik karar vermek için hızlı ve güvenilir teşhislere güvenirler. Bu sebeple size bu zorluğu aşmanız için laboratuar içi teşhiste nasıl yardımcı olabiliriz?
Sepsiste erken hasta yönetimi
Şüpheli sepsisle gelen bir hastadan, antimikrobiyal tedaviye başlamadan önce uygun kültürler (kan örnekleri veya enfeksiyon bölgesinden alınan numuneler ) ilk saat içinde alınmalıdır. Prokalsitonin (PCT) gibi biyo işaretçiler de teşhisi veya hastalığın seyrine hızla cevap verebilirler (20 dakikada). Uygun tedaviyi mümkün olan en kısa sürede başlatmak için sadece patojeni tanımlamak değil, antimikrobiyal direnç testinin de yapılması önemlidir. Antibiyotik tedavi etkinliği sürekli olarak izlenmelidir. Son olarak, epidemiyolojik takip ve antimikrobiyal takip lokal epidemiyolojiyi ve hastane antimikrobiyal ilkelerini belirlemeye yardımcı olur.
bioMérieux’de, her iki adım da izole edilmiş faaliyet değildir ancak, mikrobiyoloji laboratuvarıyla klinik bakım düzenlemeleri arasındaki kapalı işbirliğini içeren bir süreklilik olduğunu görüyoruz. Bu sebeple bu süreklilik içinde sizi desteklemesi için sepsis çözümünde hasta merkezli global bir çözüm geliştirdik İşlenebilir laboratuvar sonuçları bilgilendirilmiş klinik kararları ve geliştirilmiş hasta getirilerini sağlamaktadır.
Sepsisle Mücadele tavsiyeleri |
bioMérieux ihtiyaçlarınızı destekler |
|
TEŞHİS
|
Kan kültürleri BacT/ALERT® 3D sistemleri BacT/ALERT® Kültür ortamı |
|
Bölgeye özel kültürler Geleneksel kültür ortamı |
||
Mikrobiyel tanımlama / Antimikrobiyal direnç testi |
||
Prokalsitonin (PCT) bağışıklık sistemi deneyi |
||
ANTİMİKROBİYAL TEDAVİ
|
Antimikrobiyel direnç profilleri/Hızlı sonuç raporu VITEK® 2 / Advanced Expert System™
|
Mikrobiyologlar tarafından Mikrobiyologlar için sunulmuştur bioMérieux çözümleri mikrobiyologlar tarafından mikrobiyologlar için tasarlanmaktadır. 50 yıldan fazla laboratuvar çalışma tecrübesiyle, zorlukların gelişimi boyunca yanınızda olarak büyüyen sepsis tehdidi dâhil olmak üzere dünyanın her yerindeki laboratuarlara yardımcı olduk. |
Kaynaklar:
- WSD fact sheet 2013/www.world-sepsis-day.org
- Angus DC, et. al. Epidemiology of severe sepsis in the United States: Analysis of incidence, outcome and associated costs of care. Crit Care Med 29 (7) : 1301-10. 2001
- Iwashyna, TJ, et. al. Long-term cognitive impairment and functional disability among survivors of severe sepsis. JAMA 304(16):1787–94. 2010.
- Chang HJ; et. al. (2010) Sepsis. JAMA 304 (16):1856.
- Hall, Margaret Jean, et. al. (2011). Inpatient Care for Septicemia or Sepsis: A Challenge for Patients and Hospitals. NCHS Data Brief. No. 62
- International Organizations Declare Sepsis a Medical Emergency. Issued by an expert panel representing 20 adult and pediatric intensive care societies, October 4th 2010. 2010: Press release. http://www.prnewswire.com/news-releases/international-organizations-decl...
- Vincent JL, et al. Sepsis in European intensive care units: results of the SOAP study. Crit Care Med, 34:344-353, 2006.
- Kumar, A, et. al. Duration of hypotension before initiation of effective antimicrobial therapy is the critical determinant of survival in human septic shock. Crit Care Med. 2006 Jun;34(6):1589-96.
- Kumar, A, et. al. Initiation of inappropriate antimicrobial therapy results in a fivefold reduction of survival in human septic shock. Chest. 2009 Nov;136(5):1237-48.
- Dellinger RP, et al. “Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012”. Crit Care Med. 2013 Feb;41(2):580-637